Foto: David Hårseth

Polisen ber de utpekade bröderna om ursäkt

Efter presskonferensen i Kevin-fallet igår eftermiddag bad polisen om ursäkt.

– Vi ber om ursäkt för att de har drabbats på det här sättet särskilt då när åklagaren kommit fram till det här resultatet efter prövningen som skett nu under flera månaders tid. Det säger Mats Nyhlén kommunikationschef på Polisen region Bergslagen till SVT Värmland.

Flera experter har varit kritiska till hur förhören genomförts med de både misstänkta bröderna, då fem respektive sju år gamla.

– Man kan konstatera att den här utredningen har kommit fram till andra saker än den som gjordes för tjugo år sedan, säger Mats Nyhlén till SVT Värmland.

Den återupptagna förundersökningen har inte haft till uppgift att granska om någon felaktigheter gjordes av polisen utan utredningen har helt fokuserat på att försöka gå till botten med vad som skett.

Enligt Niclas Wargren chefsåklagare i Karlstad så sker barnförhör på helt annat sätt än vad som skedde för 20 år sedan.

Trots det är han kritiskt till hur förhören hölls, hur frågeställningen var och hur långa förhören varit.

Han riktar även kritik till hur svaren som kommit fram under utredningen har använts, uppgifterna kan till och med ifrågasättas om de var självupplevda. Här tycker han att polisarbetet har brustit.

– Det är klart att det är väldigt beklagligt att det blir sådan här skillnad. Samtidigt måste man komma ihåg att utredningsarbetet har förbättrats och förfinats under de här tjugo åren och man har gjort olika bedömningar på det material som man har haft tillgång till då och nu, säger Mats Nyhlén till SVT Värmland.

Men frågan många ställer sig är hur det kunnat gå så fel.

De två utpekade bröderna har nu helt avskrivits från utredningen.

Chefsåklagare Niclas Wargren är tveksam om det överhuvudtaget rörde sig om ett brott när pojken dog 1998.

Dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

Polisen ber nu bröderna om ursäkt.

Madelene Hårseth
Madelene Hårseth
054-19 00 00
madelene@varmland24.se