Flera rattfyllerister stoppade i länet

Polisens trafikvecka har redan gett utdelning i Värmland. Under tisdagen stoppade polisen sex olika förare som misstänks vara påverkade av alkohol eller droger.

  • 09.49, Rattfylleri, Grums.  Polispatrull stoppar och kontrollerar en personbil på E18 vid Gruvön. En man född 1968, visade tydliga tecken på narkotikapåverkan medtogs han för provtagning, misstänkt för drograttfylleri och ringa narkotikabrott bestående i eget bruk.
  • 10.35, Rattfylleri, Karlstad. Polispatrull stoppar och kontrollerar en personbil på Åkergatan i Vålberg. Då föraren, en kvinna född 1990, visade tydliga tecken på narkotikapåverkan medtogs hon för provtagning misstänkt för drograttfylleri och ringa narkotikabrott bestående i eget bruk.
  •  13.29, Rattfylleri, Eda. Efter ca 15 minuters trafikkontroll på Herrhagsvägen/ Koppomsvägen i Koppom ertappades en misstänkt rattfyllerist.Det var en man född 1959, som visade tydliga tecken på narkotikapåverkan då han stoppades, och han medtogs därför för provtagning misstänkt för drograttfylleri.
  •  14.56, Rattfylleri, Sunne.En bil kontrolleras vid Västra Ämtervik och mannen som kör bilen visar tecken på att vara påverkad av narkotika.Även kvinnan som sitter på passagerarsidan visar tecken på att vara påverkad av narkotika. Bägge medtas för provtagning och bilen tas i beslag.

Polisens trafiksatsen pågår nu mellan den 12 mars fram till den 18 mars. En stor del trafikolyckor med döda eller allvarligt skadade är relaterade till alkohol. SMADIT är en av de metoder polisen använder för att bidra till att minska antalet påverkade förare i trafiken.

Metoden SMADIT(Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) innebär att polisen ska erbjuda misstänkta rattfyllerister att få kontakt med vården. Tanken med SMADIT är att den misstänkta rattfylleristen ska få erbjudande om ett samtal med vården, inom 24 timmar.

– Alltför många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.

Så kan du hjälpa till:

Vägra åka med en onykter förare.Hindra andra från att köra påverkade.Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Denna vecka, 12-18 mars, har polisen nationell trafikvecka med fokus på just alkohol och droger vars huvudsyfte är att uppmärksamma faran med att köra onykter eller påverkad. Därför arbetar polisen både genom att vara synliga i trafiken och genom att göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken – SMADIT
För att minska ratt- och sjöfylleriet samarbetar Polisen,Kustbevakningen, Tullverket, Kommunerna, Landstingen,Länsstyrelserna, Trafikverket, Transportstyrelsen och Kriminalvården/Frivården.

Målet är att:
Minska antalet påverkade förare i trafiken och till sjöss.
Ge förare med en alkohol- och/eller drogproblematik möjlighet att ta få professionellt stöd utav vården